Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

“Καρπασίας 8-11" οπτικά ντοκουμέντα του Γιάννη Ιωάννου



Ένας και πλέον χρόνος εγκλωβισμού στην οδό Καρπασίας, παρόδου της λεωφόρου Κυρηνείας, κατέληξε στο φωτογραφικό ντοκιμαντέρ του Γιάννη Ιωάννου "Καρπασίας 8-11".
Ανάμεσα σε οδούς, τα ονόματα των οποίων όπως της οδού Καρπασίας παραπέμπουν σε ανθρωπογεωγραφίες που νοηματοδοτoύνται συλλογικά με τον ίδιο ακριβώς τρόπο τα τελευταία 35 χρόνια, ο Γιάννης Ιωάννου καταγράφει τη ζωή στις παρυφές της Λευκωσίας από την πλευρά της ψυχαγωγίας. Στο καφενείο προσφυγικού συνοικισμού που λειτουργεί από τα τέλη της δεκαετίας του 1970, τα κάδρα του Γιάννη Ιωάννου πλαισιώνουν την κοινοτοπία της διασκέδασης, συγκρατώντας αισθήματα που απωθούνται στην επίσημη κυπριακή εικονογραφία.

Εγκαίνια: Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου στις 20:00

Στο Πρακτορείο  no cultures place
Νικηταρά 19 (Πάροδος Δημοσθένη Σεβέρη), Αγ. Ομολογητές, Λευκωσία

Διάρκεια μέχρι 18 Φεβρουαρίου 2011
Ώρες έκθεσης: καθημερινά 18:00-21:00

Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011


Ophelia Rewind - dancetheatre performance



Η παράσταση είναι αποτέλεσμα της εργασίας της ομάδας του Πρακτορείου, πάνω στην Οφήλια από το κλασικό κείμενο του Γουίλιαμ Σαίξπηρ.  Οι Νικολέττα Βερυκίου, Άννα Κουτσούμπα και Νάταλι Χέλερ αφηγούνται σε ανάποδη φορά την ιστορία της Οφήλιας, αναζητώντας τις σημαντικότερες μνήμες κάποιας που πνίγηκε.  Κάθε ανάκληση της Οφήλιας συμβαίνει όμως, μετά τον θάνατο και από τη θέση της τρέλας.  Έτσι φράσεις και στιγμές διογκώνονται και εμφανίζονται σαν αναπόφευκτες κατά τη διάρκεια του βίου, χωρίς όμως σαφή εικόνα για τη σημασία τους.  Έχουν όμως συμβεί και οπωσδήποτε κάτι πρέπει να σήμαιναν.  Όταν η Οφήλια φτάνει τελικά στην αρχή της ενηλικίωσης, απευθύνει ξανά στους επικεφαλής μιας κοινωνίας υπό κατάρρευση, το ερώτημα της τρελής:    Γιατί αυτό συμβαίνει;

Ερμηνεύουν: Νάταλι Χέλερ, Άννα Κουτσούμπα, Νικολέττα Βερυκίου
Ιδέα: Μιχάλης Θεοδώρου

Αίθουσα Καστελλιώτισσα, Σάββατο 28 Ιανουαρίου, 20:30
Είσοδος δωρεάν, επιθυμητή συνδρομή: 5 ευρώ.